Supply interview 2015 online

19 augustus 2015

Supply interview 2015 onlineVolop beweging in de supply chain van de industrie, bouw en logistieke bedrijven! Uit het nieuwste supply interview van VETEAM, uitgevoerd in juni en juli, komen interessante ontwikkelingen naar voren.

Hogere waardering
De stijgende lijn van het rapportcijfer voor de supply chain zet door en komt dit jaar uit op een 6.8 (2014: 6.7 en 2013: 6.5). Wat opvalt is dat verbeteringsacties gaandeweg tot een hogere waardering leiden. Supply chain professionals blijven echter positief kritisch en geven aan dat het verbeterpotentieel nog steeds fors is, bijv. op het gebied van levertijden.

Levertijd
Voor het eerst is ook de levertijd gemeten en levertijd blijkt een hot issue. Gemiddeld is de levertijd in de industrie 77 dagen. Als je bedenkt dat internetbedrijven in 1 dag leveren is er nog veel werk aan de winkel en dat komt tot uiting in de grootste zorg in de supply chain, te lange levertijden. De wereld wordt steeds sneller, dus de Nederlandse bedrijven moeten opschakelen naar een hogere versnelling.

Spend & indirecte kosten
De spend is gemiddeld 54% van de omzet (varieert van 33% tot 77%). Daarmee hebben de kosten in de supply chain veel impact op de business en zijn het de grootste uitgaven van een bedrijf.
Dit jaar hebben we ook de indirecte kosten gemeten, de zgn. NPR zoals transport, verpakking en diensten. Gemiddeld is dit 16% van de inkoopkosten. Omdat veel bedrijven primaire aandacht geven aan de productiegoederen, liggen hier vaak forse kansen.

Andere meters
Een viertal andere interessante meters zijn het aantal leveranciers, met 584 nog altijd een fors aantal; de gemiddelde voorraadwaarde van 5M€ (omloopsnelheid 8), redelijk constant en de percentages inzake bedrijven met een inkoopstrategie en een uitgevoerde spendanalyse, respectievelijk 75% en 83%. Deze laatste twee ontwikkelen zich, als gevolg van de professionaliseringsslag in de supply chain, positief.

Afsluitend kunnen we de conclusie trekken dat kortere levertijden en een beter beheersbare supply chain belangrijke aandachtspunten zijn. Met meer eenvoud, snelheid en samenwerking kunnen we de Nederlandse industrie, naar mijn overtuiging, nog veel sterker maken!

Paul van Veen