De hartslag van de supply chain

14 juni 2015

De hartslag van de supply chainIn juni doe ik - naar goed gebruik - een korte check-up van de supply chain. Een 15-tal middelgrote "manufacturing" bedrijven worden geinterviewd over relevante KPI's en ontwikkelingen in de supply chain.

Nieuwe meters
Het supply interview 2015 heeft enkele nieuwe meters zoals circulaire inkoop, wendbaarheid en classificatie van artikelen o.a. indirect spend (NPR). M.n. duurzaamheid en wendbaarheid zijn actuele thema's in ketens waarmee je anno 2015 afstand kunt nemen van de concurrentie.

Kritisch
Wat mij jaarlijks opvalt is de kritische blik die supply chain specialisten hebben op de keten en eigen winkel. Weliswaar is hier een lichte stijgende lijn waarneembaar, maar een 6,7 gemiddeld is nog geen getal om trots op te zijn. Op de vraag hoe we hier een 10 van kunnen maken volgt meestal een salvo aan verbetermogelijkheden eindigend met meer aandacht voor de supply chain en werken aan ketenprestaties.

Infographic
Dit jaar worden de resultaten verwerkt in een infographic waarin een 8-tal waarden gevisualiseerd worden met als doel de hartslag van de industriƫle supply chain aan te geven en betrokkenen te triggeren er nog een schepje bovenop te doen, zodat de Nederlandse industrie nog concurrerender kan worden!

Paul van Veen