Coming soon: industrie 4.0

28 september 2014

Coming soon: industrie 4.0Duitsland is er in 2012 al mee begonnen, industie 4.0, de 4e industriele revolutie! Geintegreerde digitale systemen, aanpassingsvermogen en een nauwsamenwerkende keten zullen de industrie weer terugbrengen in het centrum van de economie.

Smart factory
In de Duitse high-tech industrie zijn vele initiatieven gaande waarbij bedrijven als Bosch en Festo gezamenlijk "connected machines" ontwikkelen. Deze zogenoemde "smart factory" verlangt natuurlijk ook een aansluitende supply chain.

Supply 4.0
Voor leveranciers in de supply chain betekent dit in de eerste plaats bereidheid en openheid! Maar ook mee willen en kunnen doen aan digitale platformen, aanpassingsvermogen ontwikkelen en nauw kunnen samenwerken met andere leveranciers, de klant en de eindklant. Een overzichtelijke, moderne supply base lijkt hierbij een voorwaarde voor supply 4.0.

Ook MKB
Smart factory is geen hobby van multinationals zoals Bosch maar juist een geweldige kans voor middelgrote bedrijven om zich te manifesteren in de moderne industrie. MKB-ers zijn vaak innovatiever en slagvaardiger, dus een prima partner voor industrie 4.0.

Supply innovation day
Supply 4.0 is naar mijn smaak een hoofdgerecht op de supply chain menukaart. Hoog tijd om met vakgenoten uit de supply chain het gerecht eens te gaan samenstellen en hierover te klankborden in een inspirerende omgeving. Binnenkort organiseer ik een "supply innovation day", een kleinschalig event over supply 4.0 en andere moderne supply chain oplossingen voor de industrie. Voor de liefhebber: donderdagmiddag 15 januari.

Paul van Veen