Kijk eens in de keuken

23 maart 2015

Kijk eens in de keukenIedereen kookt met water en toch maakt de ene kok lekkere spaghetti en de andere niet. Als je in de keuken gaat kijken zie je al snel het verschil. Wordt er met passie gekookt, gebruikt men verse ingredienten, welke recepten zijn er, is het een geoliede organisatie? Je komt er achter als je eens binnen loopt en de deksel van de pan licht!

Inkopen in de keuken
Een goede kok is zeer kritisch op zijn bronnen dus op zijn leveranciers. Hij of zij trekt er zelf op uit om op de markt of bij gespecialiseerde leveranciers zijn waren te keuren en te kopen. Wat is de kwaliteit, waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt, is er constante aanvoer? Een kok wil alles weten van de toeleverketen om zelf een goede prestatie te kunnen leveren.

Inkopen in de industrie
In de industrie zie ik dat veel minder. Procurement en supply chain specialisten komen best weinig in de toeleverketen. Als supply chain specialist maak ik geregeld mee dat ik de eerste ben die de leverancier namens mijn klant bezoekt. Hoe kun je elkaar goed kennen als je niet bij elkaar over de vloer komt? Een vakmens zou minimaal 1 dag in de week in het veld moeten zijn.

Trigger voor verbeteringen
Zelf heb ik vaak het initiatief genomen het proces in de keten te gaan bekijken. Tijdens het begrijpen van het maakproces word je nogal eens getriggerd om het anders en beter te doen, bijv. omdat voor soortgelijke producten voor andere klanten creatieve oplossingen zijn gevonden.

Sinds vorig jaar doe ik dit ook op gestructureerde wijze met mijn klanten uit de industrie. Ieder jaar bezoeken wij een van de #veteammembers http:// om in de werkplaats te kijken en bijgepraat te worden over specifieke supply chain oplossingen. Zo staat in mei een bezoek aan Caterpillar-importeur Pon gepland http:// Interessant om te zien hoe de supply chain van grote grondverzetmachines is geregeld.

Ketenmanagement
In elkaars keuken kijken nodigt uit meer samen te gaan koken. Dit motiveert de leverancier een veel actievere rol te gaan spelen in de samenwerking. Ketenmanagement is anno 2015 geen hoofdtaak van de klant meer, maar ook een taak van een betrokken leverancier!

Paul van Veen