Rallyrijden & de supply chain

11 augustus 2014

Rallyrijden & de supply chainBocht naar links, versnelling terug, kuil in de bocht, net niet in de greppel, volgas helling op; rallyrijden is razendsnel reageren! In die zin lijkt de supply chain in de industrie wel een rally. Ook daar is snel reageren van groot belang en ook daar is het vaak spannend.

Reactievermogen
Reactievermogen is te organiseren en te leren. Een rallycoureur heeft geleerd snel te schakelen, snel te reageren op aanwijzingen van de navigator en zich direct aan te passen aan afwijkende omstandigheden. Wachten doet hij nooit!

In de supply chain kunnen we nog veel leren van een rallycoureur. Reacties duren vaak lang, op- en terugschakelen (productieaantallen) gaat geregeld moeizaam en levertijd (wachttijd) kan zomaar weken of maanden zijn.

Supply tuning
De rallyaanpak voor de supply chain heet supply tuning - http:// - een techniek om reactievermogen van de supply chain te verhogen. Ook in het toeleverproces is de wachttijd vaak enorm, tot wel 95%. Kortom plenty mogelijkheden om levertijden fors te verkorten. Tijdmeting, kleine series en "manufacture to order" zijn kenmerken van supply tuning.

Actuele rally's
Mijn "rallyprogramma" voor deze zomer bestaat uit het verdubbelen van het reactievermogen bij een 4-tal industriele bedrijven in de sectoren machinebouw, hydrauliek, metaal en fundatietechniek. Target is de levertijd in de supply chain te halveren!

Winnen
Uiteraard gaat het bij de rally om winnen. Dat betekent voor de supply chain de kortste levertijd. Dat is echter niet de enige winst. Ook de voorraad zal fors afnemen, het onder handen werk daalt en er ontstaat overzicht zodat er snel geschakeld kan worden.

Supply tuning is een prima middel om de Nederlandse industrie te versterken en de concurrentiepositie te verbeteren.

Paul van Veen